Η σημασία των
πρωτεινών για την αρμονική
λειτουργία του οργανισμού είναι μεγάλη .
Αποτελούν δομικό υλικό όλων των κυττάρων του οργανισμού .
Αναπληρώνουν τις καταστροφές και συμβάλουν στην ανάπτυξη .
Για αυτό υπάρχει άμεση σχέση
στον αυξητικό ρυθμό του σώματος και το ποσό των λευκωμάτων τα οποία προμηθεύτεται
ο οργανισμός .
Τη σχέση αυτήν τη παρατηρούμε σε συγκριτικές μελέτες διατροφής των βρεφών
στον άνθρωπο και τα ζώα . Το ανθρώπινο βρέφος ,το οποίο τρέφεται με γάλα που
περιέχει λεύκωμα 1%,διπλασιάζει το βάρος
της γέννησης του ,στο τέλος του τέταρτου μήνα της ηλικίας του .Το μοσχαράκι που τρώει γάλα
με λεύκωμα 3,4 % ,το διπλασιάζει σε 47
μέρες .Το σκυλάκι που τρώει γάλα με λεύκωμα 7,4 % ,το διπλασιάζει σε 9 μέρες και το κουνέλι που τρώει γάλα με λεύκωμα 15,5
% ,διπλασιάζει το βάρος του σε 6 μόνο μέρες .
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να διαπλάσουμε υπέρ-ανθρώπους
προσφέροντας περισσότερα του κανονικού
λευκώματα . Απλά καταδεικνύει το ρόλο που παίζουν τα λευκώματα στη θρέψη του οργανισμού και
κυρίως τις αρνητικές συνέπειες της στέρησης των λευκωμάτων .
·
Συμμετέχουν σε όλες τις λειτουργίες των κυττάρων
(με τη μορφή ενζύμων ,ορμονών ,αντισωμάτων ,αιμοσφαιρίνης ,νουκλεικών οξέων κ.α
) .
·
Εξυπηρετούν ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού .
·
Η επάρκεια λευκωμάτων από τους πρώτους μήνες της
ενδομήτριας ζωής συμβάλει στην αρμονική ανάπτυξη του οργανισμού .
Η ανεπάρκεια λευκωμάτων προκαλεί διαταραχές ,όπως ελάττωση του βάρους και του
ύψους ,καθυστέρηση στην εφηβεία ,πρόωρο γήρας . Η δραστηριότητα του ατόμου περιορίζεται και η δημιουργική του ικανότητα
μηδενίζεται .
Η υπερεπάρκεια σε λυκώματα συνήθως
δεν έχει συνέπειες διότι ο ανθρώπινος οργανισμός αποταμιεύει λίγα μόνο αμινοξέα
και αυτά στη παιδική ηλικία .
Το πλεόνασμα το μεταβάλλει στο
ήπαρ .Μέρος του πλεονάσματος μετατρέπεται σε λίπος και μπορεί να συμβάλει στη παχυσαρκία . Πάντως
από τη μελέτη της ιστορίας των λαών ,προκύπτει ότι η ανεπάρκεια λευκωμάτων στη
διατροφή αποκοιμίζει τους λαούς και
κλονίζει την ύπαρξη τους . Προοδευτικοί
λαοί ,οι πιο δραστήριοι ,υπήρξαν ανέκαθεν εκείνοι που έπαιρναν λευκώματα και μάλιστα ζωικά
,περισσότερα του κανονικού .
Ανάγκες του οργανισμόύ σε
λυκώματα .
Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε λευκώματα είναι
80-100 γραμμάρια . Από αυτά τα πενήντα τουλάχιστον γραμμάρια πρέπει να έιναι
ζωικά .
Τα ζωικά λευκώματα είναι αναγκαία
διότι σε αυτά κυρίως υπάρχουν τα απαραίτητα αμινοξέα ,τα αμινοξέα δηλαδή που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός
και πρέπει να προμηθεύεται με τη τροφή του . Συμπερασματικά ,ο ομαλός εφοδιασμός του οργανισμού με αμινοξέα γίνεται με μεικτή διατροφή
καθημερινά (ζωικά και φυτικά τρόφιμα σε καθημερινή βάση .
Τρόφιμα πλούσια σε λευκώματα είναι :
Φυτικά : Tα φασόλια (το κρέας του φτωχού ) και τα
άλλα όσπρια ,οι ξηροί καρποί , οι πατάτες .
Ζωικά .Το γάλα και τα προϊόντα του
.( γιαούρτι , τυρί ,το κρέας ,τα πουλερικά ,τα ψάρια,τα αυγά