pop 3


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ή΄ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ 6943 190 111.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ



Η  σημασία των πρωτεινών  για την αρμονική λειτουργία  του οργανισμού είναι μεγάλη .

Αποτελούν δομικό υλικό όλων των κυττάρων του οργανισμού .

Αναπληρώνουν τις καταστροφές και συμβάλουν στην ανάπτυξη .

Για αυτό υπάρχει άμεση σχέση  στον αυξητικό  ρυθμό  του σώματος  και το ποσό των λευκωμάτων τα οποία προμηθεύτεται ο οργανισμός .

Τη σχέση αυτήν τη παρατηρούμε  σε συγκριτικές μελέτες διατροφής των βρεφών στον άνθρωπο και τα ζώα . Το ανθρώπινο βρέφος ,το οποίο τρέφεται με γάλα που περιέχει  λεύκωμα 1%,διπλασιάζει το βάρος της γέννησης του ,στο τέλος του τέταρτου μήνα  της ηλικίας του .Το μοσχαράκι που τρώει γάλα με λεύκωμα  3,4 % ,το διπλασιάζει σε 47 μέρες .Το σκυλάκι που τρώει γάλα με λεύκωμα 7,4 % ,το διπλασιάζει σε 9 μέρες  και το κουνέλι που τρώει γάλα με λεύκωμα 15,5 % ,διπλασιάζει το βάρος του σε 6 μόνο μέρες .

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να διαπλάσουμε υπέρ-ανθρώπους  προσφέροντας περισσότερα του κανονικού λευκώματα . Απλά καταδεικνύει το ρόλο που παίζουν  τα λευκώματα στη θρέψη του οργανισμού και κυρίως τις αρνητικές συνέπειες της στέρησης των λευκωμάτων .

·         Συμμετέχουν σε όλες τις λειτουργίες των κυττάρων (με τη μορφή ενζύμων ,ορμονών ,αντισωμάτων ,αιμοσφαιρίνης ,νουκλεικών οξέων κ.α ) .

·         Εξυπηρετούν ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού .

·         Η επάρκεια λευκωμάτων από τους πρώτους μήνες της ενδομήτριας ζωής συμβάλει στην αρμονική ανάπτυξη του οργανισμού .

 Η ανεπάρκεια λευκωμάτων προκαλεί  διαταραχές ,όπως ελάττωση του βάρους και του ύψους ,καθυστέρηση στην εφηβεία ,πρόωρο γήρας . Η δραστηριότητα του ατόμου  περιορίζεται και η δημιουργική του ικανότητα μηδενίζεται .

Η υπερεπάρκεια σε λυκώματα συνήθως δεν έχει συνέπειες διότι ο ανθρώπινος οργανισμός αποταμιεύει λίγα μόνο αμινοξέα και αυτά στη παιδική ηλικία .

Το πλεόνασμα το μεταβάλλει στο ήπαρ .Μέρος του πλεονάσματος  μετατρέπεται σε  λίπος  και μπορεί να συμβάλει στη παχυσαρκία . Πάντως από τη μελέτη της ιστορίας των λαών ,προκύπτει ότι η ανεπάρκεια λευκωμάτων στη διατροφή αποκοιμίζει  τους λαούς και κλονίζει την ύπαρξη τους . Προοδευτικοί  λαοί ,οι πιο δραστήριοι ,υπήρξαν ανέκαθεν εκείνοι  που έπαιρναν λευκώματα και μάλιστα ζωικά ,περισσότερα του κανονικού .

Ανάγκες του οργανισμόύ σε λυκώματα .

Οι  ημερήσιες  ανάγκες του οργανισμού σε λευκώματα είναι 80-100 γραμμάρια . Από αυτά τα πενήντα τουλάχιστον γραμμάρια πρέπει να έιναι ζωικά .

Τα ζωικά λευκώματα είναι αναγκαία διότι σε αυτά κυρίως υπάρχουν τα απαραίτητα αμινοξέα ,τα αμινοξέα  δηλαδή που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να προμηθεύεται με τη τροφή του . Συμπερασματικά  ,ο ομαλός εφοδιασμός  του οργανισμού  με αμινοξέα γίνεται με μεικτή διατροφή καθημερινά (ζωικά και φυτικά τρόφιμα σε καθημερινή βάση .

Τρόφιμα πλούσια σε λευκώματα  είναι :

Φυτικά : Tα φασόλια (το κρέας του φτωχού ) και τα άλλα όσπρια ,οι ξηροί καρποί , οι πατάτες .

Ζωικά .Το γάλα και τα προϊόντα του .( γιαούρτι , τυρί ,το κρέας ,τα πουλερικά ,τα ψάρια,τα αυγά